När föreningar bygger ett föreningshus brukar det falla sig naturligt att föreningen ser till att bygget försäkras från första spadtaget. När åren går, styrelsen byts ut liksom kassörer, kan det bli så att styrelsen blir osäker när försäkringar kommer på tal. Har föreningar några försäkringar och till vilket belopp är byggnaderna försäkrade?
Det kan också vara så att försäkringar har blivit uppsagda i misstag. Försäkringsbolagen får inte automatiskt uppgifter om personbyten i föreningar, om fakturan liksom påminnelser inte når mottagaren och lämnas obetald så säger försäkringsbolaget upp försäkringen. Därför är det viktigt att föreningen meddelar om mottagaren för försäkringsbreven och fakturan ändras.
Finland må kallas ”Föreningarnas förlovade land” men nog är Finland något av ”Föreningshusens förlovade land” också. Många av husen är gamla och i de flesta föreningar är de personer som byggde husen inte mera aktiva. Det är därför viktigt att föreningar någonstans dokumenterar fakta om föreningens byggnader; byggår, när renoveringar gjorts, uppvärmningssystem osv.
Finland må kallas ”Föreningarnas förlovade land” men nog är Finland något av ”Föreningshusens förlovade land” också.
När det gäller byggnader är brandförsäkringen den vanligaste försäkringen, men beroende på vilken sorts verksamhet som bedrivs i fastigheten behöver föreningen fundera på om det behövs en lösöresförsäkring. Även om lösöret är litet, kan det vara bra att göra upp en inventarieförteckning, som kompletteras med inköp så att föreningen vet vilket lösöre som den äger. Ordnar föreningen stora tillställningar sommartid och bunkrar upp med varuinköp inför hela säsongen i förväg, kan man överväga om det lönar sig att försäkra varulagret under en viss tid.
När det är dags för föreningshuset att få en ny strykning rödmylla på ytterväggarna, då brukar det bli dags för talko. Den försäkring som man allmänt brukar kalla ”talkoförsäkring” är egentligen en gruppolycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller i så fall under själva talkot, men även på väg från eller till talkot. När det gäller dessa försäkringar behöver man kontrollera upp till vilken ålder de gäller, vissa försäkringar gäller bara för personer under 80 år. Fastän en förening inte har talko-gäng i huset varje dag kan det löna sig att ha en försäkring som gäller året om och inte bara för sommarmånaderna.
Fastän en förening inte har talko-gäng i huset varje dag kan det löna sig att ha en försäkring som gäller året om.
Ordnar föreningen resor eller läger, är det viktigt att informera deltagarna om att de förutsätts ha egen försäkring, att deltagarna inte är försäkrade via föreningen. En annan försäkring som föreningen kan fundera på är en ansvarsförsäkring för tredje part, till exempel om snön från huset faller ner på en förbipasserande eller om föreningen på talko byter vinterdäck och någonting går sönder i samband med bytet.
Har föreningen anställd personal så brukar det falla sig naturligt att föreningen har de obligatoriska försäkringar som krävs, dvs arbetsgivarförsäkring samt arbetsolycksfall- och yrkessjukdomsförsäkring. Bra information om dessa försäkringar och annan information finns på Suomi.fi.