Resurssien vähetessä järjestöt joutuvat tarkastamaan strategioitaan. Hallituksella on keskeinen vastuu suunnan määrittämisessä. Hallituksen tehtävänä on varmistaa, että järjestö pystyy vastaamaan muuttuviin rahoitusolosuhteisiin ja löytää uusia tapoja turvata toimintansa jatkuvuus.
Tämä voi tarkoittaa uudenlaisten rahoituskanavien tutkimista, kuten jäsenmaksujen uudistamista, lahjoituskampanjoita, säätiörahoitusta tai yhteistyömahdollisuuksia muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa.
Uusia rahoituslähteitä etsiessään hallituksen tulee pohtia tarkasti, minkälaista rahoitusta järjestö on valmis vastaanottamaan. Esimerkiksi edunvalvontaa tekevissä järjestöissä, kuten Kuluttajaliitossa, on tärkeää varmistaa, ettei oteta vastaan sellaista rahoitusta, joka voisi vaarantaa järjestön riippumattomuuden tai uskottavuuden. Jos järjestö toimii esimerkiksi yritysten kuluttajasuojan vahtikoirana, voi sponsorointi yrityksiltä, joiden toimintaa järjestö valvoo, aiheuttaa vakavia eettisiä ja imagollisia ongelmia.
Tässä hallituksen jäsenten rooli on keskeinen. Heidän tulee osata arvioida rahoitusvaihtoehtojen lisäksi myös niiden taustalla olevia riskejä ja eettisiä kysymyksiä. Tämä edellyttää vastuullisuutta ja järjestön arvojen tiukkaa noudattamista päätöksenteossa.
Hallitus tukena operatiiviselle johdolle ja henkilöstölle
Parhaimmillaan järjestön hallitus tuo kokoukseen monipuolista osaamista ja täydentää operatiivisen johdon sekä henkilökunnan kykyjä. On vahvuus, jos hallituksen jäsenet tulevat eri aloilta. He omaavat osaamista, joka voi olla ratkaisevan tärkeää, kun mietitään uusia rahoituslähteitä tai ratkaistaan muita kriittisiä kysymyksiä. He voivat tuoda pöytään näkökulmia, jotka eivät muuten ehkä tulisi esille, ja toimia johdon tukena erityisesti vaikeina hetkinä.
Hallituksen jäsenillä on myös järjestödemokratian kannalta tärkeä tehtävä. Heidän roolinsa ei ole vain neuvoa tai tehdä päätöksiä ylhäältä käsin, vaan tuoda myös jäsenistön ääni esille. Jäsenistön toiveet, huolet ja näkemykset tulee huomioida, kun tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat koko järjestön toimintaan. Tämä lisää hallitustyöskentelyn avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä varmistaa, että päätökset pohjautuvat laajempaan yhteisön tukeen.
Tuulessa järjestön sopeutumis- ja muutoskyky punnitaan
Järjestöjen hallitustyöskentely on erityisen vaativaa ja merkityksellistä juuri nyt, kun rahoitukseen kohdistuu suuria paineita. Hallitusten jäseniltä odotetaan kykyä löytää uusia tapoja turvata järjestön tulevaisuus, mutta samalla on pidettävä kiinni järjestön arvoista ja toimintaperiaatteista. Hallituksen jäsenet ovat avainasemassa siinä, että järjestö voi sopeutua uusiin haasteisiin, pysyä uskottavana ja jatkaa tehtäväänsä yhteisön ja jäsenistön edun ajamisessa.
Tehtävä on vaativa, mutta samalla myös antoisa – järjestöjen hallitukset voivat parhaimmillaan olla voimakkaita muutoksen mahdollistajia ja kantavia voimia järjestötoiminnan kehittämisessä.