Järjestön hallitusosaaja
19.12.2024

JHO-seminaari kokosi yhteen hallitusosaajia eri puolilta Suomea

Marraskuun lopussa järjestetty Järjestön hallitusosaaja -seminaari kokosi yhteen JHO-koulutuksen käyneitä, järjestöjohtajia ja hallitustyöskentelyn ammattilaisia. Seminaarin teemana oli kestävä tulevaisuus ja sen vaikutus järjestötoimintaan.

Mari Pantsar esiintyy JHO-seminaarissa.

Helsingissä, keskustakirjasto Oodissa järjestetyssä JHO-seminaarissa nousi esiin järjestöjen hallitustyöskentelyn rooli kestävän tulevaisuuden rakentajana. Dosentti Mari Pantsar (kuvassa) kannusti alustuksessaan jokaista aktivismiin; omat valinnat ovat tärkeitä ja järjestöt avainpaikalla tiedonvälittäjinä ja kestävien ratkaisujen mahdollistajina. Keskustelut kestävän kehityksen integroinnista järjestötoimintaan ovat nyt, jos koskaan ajankohtaisia. Järjestöillä ja järjestöjen hallituksilla on oma roolinsa ekologisten ongelmien ratkaisemisessa muun muassa toimimalla siltana eri sektoreiden välillä, vahvistamalla yhteisöllisyyttä sekä kasvattamalla tietoa ja tietoisuutta.

Vuorovaikutusta ja oppimista

Ensimmäistä kertaa järjestettävä JHO-seminaari loi foorumin jakaa kokemuksia vertaisten kanssa. Seminaarin puheenvuoroja oli mahdollisuus seurata myös striimin kautta, joka mahdollisti osallistumisen myös heillä, jotka eivät päässet paikan päälle.

– Kuulin monesta suunnasta viestiä siitä, kuinka hienoa on tavata ihmisiä erilaisista järjestöistä ja taustoista. JHO-koulutuksen käyneissä on hallitusosaajia isoista ja pienistä järjestöistä ja todellakin ympäri Suomea. Sellaisessa porukassa on valtavasti osaamista ja myös mahdollisuus osaamisen ja kokemusten jakamiseen ja sitä kautta uuden oppimiseen. Seminaarin käytävä- ja pienpöytäkeskusteluissa nousi esille, että juuri monimuotoisuus on JHO-koulutuksessa ehkä se suurin rikkaus, pohti koulutus- ja kansalaistoiminnan päällikkö Virpi Skippari Maaseudun Sivistysliitosta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta

Seminaarista välittyi myös selkeä viesti: järjestöjen tulevaisuus on kestävissä toimintamalleissa. JHO-koulutus tarjoaa tähän konkreettista tukea, vahvistaen hallitusten osaamista ja edistäen kestävyyttä sekä yhteiskunnallisesti, että järjestöjen sisällä.

– JHO-koulutus on toiminut nyt noin vuoden. Sitä on kehitetty yhdessä eri opintokeskusten yhteisessä ohjausryhmässä ja opintokeskusten toimihenkilöistä koostuvassa kehittäjäryhmässä. Koulutuspalautteet ovat olleet koko ajan hyviä ja tarvetta koulutukselle siis selvästi on. Nyt oli erityisen kiva kuulla itsekin JHO-kouluttajana seminaarissa, että osallistujille on tärkeää, että järjestetään tällaisia, ihmisiä yhteen kokoavia tilaisuuksia. Seminaari oli hyvä paikka tavata toisia alumneja ja myös sen sisältö koettiin tärkeänä, kertoo koulutussuunnittelija Pia Mustonen Maaseudun Sivistysliitosta.

Kirjoittajat

Koulutussuunnittelija Kaisa Kervinen ja viestinnän asiantuntija Merja Karjalainen, Maaseudun Sivistysliitto.
Kirjoittajat ovat JHO-kehittäjäryhmän jäseniä.

 

Katso vuoden 2025 JHO-koulutukset