Järjestön hallitusosaaja
2.11.2024

Näkökulmia järjestötoiminnan kestävyyden tarkasteluun

Miten kestävyys näkyy järjestön toiminnassa? Järjestötoiminnan kestävyyden tarkastelu on läpileikkaavana teemana JHO-koulutuksessa.

Ihmisiä keskustelemassa pöydässä.

Opintokeskusten koulutuksen tavoitteena on edistää muun muassa ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia ja kestävän kehityksen toteutumista. Järjestötoiminnan kestävyyden tarkastelu on läpileikkaavana teemana JHO-koulutuksessa. Koulutuksessa on mukana niin ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen kuin kulttuurinenkin näkökulma.

Koulutuksen ennakkotehtävässä osallistujat esimerkiksi analysoivat, miten oman järjestön strategiassa näkyy ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Mikäli ne eivät ole näkyvissä, osallistujia pyydetään pohtimaan, miten niitä voisi nostaa seuraavaan strategiaan mukaan.

Sosiaalisen kestävyyden näkökulmaa tarkastellaan koulutuksen vuorovaikutusosiossa. Koulutuksen kehittämistehtävässä osallistujat pohtivat sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta hallituksen sisäisen vuorovaikutuksen toimivuutta sekä hallituksen ja toiminnanjohtajan välistä vuorovaikutusta.

Tulevaisuuden ennakointi -osiossa osallistujat arvioivat ja perustelevat, millaisia uusia näkökulmia tai kehitysideoita koulutuksen aikana on syntynyt kestävyyteen liittyen. Osiossa tarkastellaan oman toiminnan seurausten ymmärtämistä sekä toiminnan vastuullisuutta tulevia jäseniä ajatellen.

Mukana on niin ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen kuin kulttuurinenkin näkökulma.

Miten kestävyys näkyy sinun järjestösi toiminnassa? Alla muutama JHO-koulutusmateriaaleista poimittu teema sinullekin pohdittavaksi.

Ekologinen näkökulma

  • Miten järjestömme tiloissa, tapahtumissa ja matkustamisessa on huomioitu ympäristön kuormitus? Millaisia suosituksia meillä on?
  • Millaisia periaatteita järjestössämme on hankintoihin liittyen?
  • Viestimmekö kestävistä valinnoista ja kannustamme jäsenistöä ja kumppaneita ympäristöystävällisiin valintoihin?

Taloudellinen näkökulma

  • Millainen rahoituspohja järjestöllämme on?
  • Onko järjestössämme varauduttu jäsenmäärän ja avustusten vähenemiseen?
  • Miten järjestössämme on varauduttu erilaisiin tulevaisuuspolkuihin?
  • Ovatko vastuullisuusmittarit tärkeitä oman toiminnan ohjaamisen, tavoitteiden asettamisen ja vaikutuksen mittaamisen kannalta?

Sosiaalinen ja kulttuurinen näkökulma

  • Miten järjestössämme panostetaan henkilöstön ja jäsenistön hyvinvointiin, turvallisuuteen ja toimintakyvyn ylläpitoon?
  • Miten tasa-arvo ja moninaisuus näkyy järjestömme toiminnassa? Onko esteettömyys ja saavutettavuus huomioitu?
  • Miten osallistamme ja kuulemme jäsenistöä? Kuinka huomioimme erilaiset käyttäjäryhmät?

Kestävä ja vastuullinen järjestötoiminta luo vahvan pohjan pitkäjänteiselle toiminnalle, tukee taloudellista vakautta ja vähentää riskejä. Samalla se vahvistaa järjestön mainetta ja herättää luottamusta sidosryhmissä, lisäten kiinnostusta ja sitoutumista toimintaa kohtaan. Näin vastuullisuus auttaa järjestöä vaikuttamaan kestävästi sekä omassa yhteisössään että laajemmin yhteiskunnassa.

 

Kirjoittajat

Leena Könkkölä ja Sirpa Sulku
Kirjoittajat ovat TJS Opintokeskuksen asiantuntijoita ja JHO-kehittäjäryhmän jäseniä.